Translate

Zoeken in deze blog

maandag 24 december 2012

Hokjesdenken verplicht

☼☼☼☼


Hokjesdenken:
de neiging om mensen of voorwerpen in te delen in een bepaalde categorie en hen bepaalde eigenschappen toe te dichten eigen definitie)
Hokjesdenken is iets wat we allemaal doen, of we nu willen of niet. Het is iets wat dan ook snel als vanzelf gaat, voor zover het anderen betreft. In het nieuwste young-adult boek van Veronica Roth, Inwijding, wordt  echter duidelijk hoe moeilijk het kan zijn om jezelf  "in een hokje te moeten stoppen".

In futuristisch Chicago moeten jong volwassenen op hun 16e bepalen van welk deel van de maatschappij zij onderdeel willen worden: de zelfverloocheraars, de erudieten, de oprechten, de onverschrokkenen of de vrienden? Een test helpt je bij het maken van de keuze. Helaas horen sommige tieners nergens bij thuis, zij zijn zogenaamd afwijkend. Een positie die risico's met zich meebrengt, het geheimhouden hiervan en kiezen voor een ander hokje is dan ook een noodzaak. Tris, hoofdrolspeelster in dit boek, blijkt tot haar verrassing afwijkend te zijn. Hoe gaat ze hiermee om? Voor welke groep gaat ze kiezen? Voor de groep die second-best bij haar past, of voor de zelfverloochenaars, waar haar familie toe behoort? Tris moet zich gaan bewijzen om toe te kunnen treden tot de door haar gekozen groep.

Tegelijkertijd ontwikkelt zich een oorlog en dat maakt alles complexer. Uiteindelijk blijken de dingen anders in elkaar te zitten dan ze dacht..... Een prettig leesbaar en spannend boek met een verrassende ontknoping. Helaas wel wel wat geweld hier en daar.

http://veronicarothbooks.blogspot.nl/p/books.html

http://www.unieboekspectrum.nl/boek/9789047516835/Inwijding/

2 opmerkingen: