Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 16 januari 2013

Een onbekende planeet veroveren valt nog niet mee

☼☼☼☼☼


onbekend:
dat wat men niet kent of eerder heeft ervaren
(eigen definitie)  

Sinds een jaar of 5 heb ik stripboeken herontdekt. Wat een heerlijke manier van ontspannen na een werkdag die gevuld is met turen naar een beeldscherm en lezen van zwaarlijvige documenten... Per toeval kwam ik een aantal jaren geleden in aanraking met de sf-stripreeks De werelden van Aldebaran, van tekenaar Leo (Luiz Eduardo de Oliviera), welke bestaat uit 3 cycli van in totaal 13 albums. De tekeningen fascineerden mij destijds onmiddellijk. Ze worden gekenmerkt door een combinatie van heldere kleuren, eenvoudige vormgeving, fantasierijke landschappen en buitengewone wezens. Leo is absoluut sterk in het tekenen van de bijzondere flora en fauna, ik zou willen dat mijn fantasie dergelijke creaties tot stand kon brengen! Het tekenen van mensen gaat hem daarentegen iets minder goed af.  Prettig vind ik dat de strip vriendelijkheid uitstraalt, ook al komen er vijandige situaties in voor. Die zachtheid is iets wat weinig voorkomt in Science-fiction strips, die doorgaans gekenmerkt worden door nogal wat agressie en geweld.
Afgezien van het uitnodigende tekenwerk, spreekt ook de verhaallijn me erg aan. Deze speelt zich af rond 2079, het jaar waarin de VN besloten heeft een eerste poging te doen om een select gezelschap te vestigen op een onbekende, ogenschijnlijk leefbare planeet, Aldebaran om te ontdekken of de mensheid zich hier definitief kan gaan vestigen. De planeet blijkt adembenemende landschappen en mysterieuze wezens te herbergen, die laatste vooral in de oceaan. Wanneer enkele "kolonisten" terugreizen naar de aarde verdwijnt hun ruimteschip om onbekende redenen. Radiocontact met de aarde komt maar niet tot stand. De resterende mensen op Aldebaran zijn dus geheel aan zichzelf overgeleverd.

Maatschappijkritische beschouwingen over het gedrag van de mensheid op onze aarde zijn tevens verweven in het verhaal. Met name onze kortzichtigheid wat betreft de schade die we aanrichten aan onze planeet, komt daarbij als boodschap naar voren. 

De eerste 5 albums van cyclus 1 zijn nu gebundeld in het verzamelalbum Aldebaran Integraal, verkrijgbaar voor 29,95 euro. Een aanrader voor iedereen die houdt van strips of die wel weer eens kind wil zijn!

Neem ook eens een kijkje op de officiĆ«le site van uitgever Dargaud, waar tekeningen en muziek mooi gecombineerd worden:  http://www.dargaud.com/blog/mondes-aldebaran/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten