Translate

Zoeken in deze blog

zondag 3 maart 2013

Eeuwige starters

☼☼☼/☼☼☼☼☼

eeuwig:
zonder begin of einde

Het verhaal
Met veel genoegen heb ik het boek Starters van Lissa Price gelezen, waarin hoofdpersoon Callie in een  post-apocalypitische wereld leeft die uit slechts twee leeftijdsgroepen bestaat: Starters,  jongeren tot 20 jaar en Enders, volwassenen van boven de 60 jaar. Door een oorlog met biologische wapenvoering zijn alle andere mensen omgekomen. 

Helaas hebben Callie en haar broertje Tyler geen ouders of grootouders meer, waardoor ze niet-opgeëiste Starters zijn en eigenlijk in een inrichting thuishoren. Callie doet er alles aan om daaruit te blijven, want het leven in een inrichting is erbarmelijk. 

Dan wordt Tyler ziek en Callie heeft geld nodig voor zijn herstel. Callie besluit haar lichaam te verhuren bij Topbestemmingen. Een bedrijf wat lichamen van Starters tijdelijk door Enders laat overnemen, zodat deze hoog bejaarden zich weer eens jong kunnen voelen en zich als zodanig kunnen gedragen. 

Helaas blijkt de chip in Callie's hoofd niet doen wat nodig is, en wordt Callie te vroeg wakker. Hierdoor leeft zij nu tijdelijk het leven van een Ender in haar eigen lichaam, waarbij de Ender soms in haar hoofd aanwezig is. Ze komt erachter dat Topbestemmingen hele andere plannen heeft met haar en andere Starters, waardoor de verhuurperiode van haar lichaam eeuwig zal worden en ze haar leven dus verliest. Callie zet alles op alles om dit te voorkomen.

Mijn beleving
Wát een origineel idee heeft Lissa Price hier uitgewerkt, dit boek wijkt op een positieve manier sterk af van andere distopische boeken. Allerlei thema's passeren in dit boek de revue, zoals biologische oorlogsvoering, een tweedeling in de maatschappij tussen jong & oud en rijk & arm, hedonisme, nanotechnologie, hersenimplantaten en het eeuwige leven. Het idee van de verhuur van lichamen lijkt dichterbij dan je denkt, wanneer je dit boek leest. Je kunt het je zelfs goed voorstellen voor onze nabije toekomst. De verhaallijn is af en toe wel wat complex, doordat verteld wordt vanuit verschillende posities in 1 lichaam, een helder hoofd is dan ook zeker nodig als je aan dit boek begint. 

De cover van het boek (gemaakt door ontwerpstudio Bosgra te Baarn) verdient zonder meer een prijs, wat een prachtig stukje vormgeving! De combinatie van de digitaal bewerkte foto en de papieren omslag van doorzichtig papier, geeft precies weer wat nodig is: de enge, onwerkelijke schoonheid van een Starter die door Topbestemmingen is gerestyled voor de verwende Enders. Tot slot kan ik zeggen dat het einde van het boek zeer verrassend is, het is een echte cliffhanger. Die in het volgende boek van Lissa Price hopelijk wordt uitgewerkt. Ik kan niet wachten tot het zover is.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten