Translate

Zoeken in deze blog

zondag 24 februari 2013

Mr. right or wrong?

☼☼☼

het juiste:
zoals het moet zijn
(van Dale woordenboek)
 
Het verhaal
In het jaar 2071 heeft nagenoeg iedere volwassene (de zgn. Originelen) in Amerika de beschikking over een kopie van zichzelf, een kloon. Wanneer een Origineel door ziekte of ongeluk geopereerd moet worden, zal diens Kopie gebruikt worden voor "reserve onderdelen". Naar schatting 250 miljoen klonen leven met elkaar in een afgelegen gebied van Amerika -de ontruimingen-, waar ze streng worden bewaakt en gedrogeerd het leven doorgaan. Verder staat 1 regel voorop: Originelen mogen nooit Kopieën te zien krijgen. Ontsnapte klonen worden dan ook zo snel mogelijk gevangen en naar alle waarschijnlijkheid gedood.

Op een dag komt de onlangs gepensioneerde Ray Bradbury na 45 jaar weer in contact met een oude vriendin van hem, Anna. Zij is lid van een actiegroep tegen klonen en verzoekt Ray een jaar te gaan samenwonen met zijn kloon, die in handen is gekomen van de actiegroep. Doel hiervan is nagaan wat het een mens doet in psychologische zin, om samen te leven met diens kloon. Hoewel Ray hier aanvankelijk niets voor voelt, gaat hij dit avontuur toch aan. Gaandeweg bouwt hij een
relatie op met zijn kloon, welke de  vader-zoon relatie het meest benadert. Wanneer Ray nagenoeg ten dode is opgeschreven ten gevolge van hartfalen, beseft hij dat hij het emotioneel niet aan kan zijn kloon te gebruiken vooer nieuwe lichaamsdelen, zoals een nieuw hart. Ray besluit zijn kloon te helpen sterven, de enige humane uitweg voor de kloon uit dit leven.

Mijn belevenissen
Dit boek is een prettige leesbare psychologische roman, waarin inkijkjes worden gegeven in het leven van een kloon en duidelijk wordt wat het betekent als kloon te moeten leven. Zoals de afwezigheid van het vermogen te spreken, de afwezigheid van kennis over de wereld waarop we leven, de aanwezigheid van seksuele behoeften die niet worden geleefd en het leven in een hermetisch afgesloten gebied. Verder worden morele dilemma's verkapt aan de orde gesteld, zoals de eeuwige keuze tussen goed en fout. Is het fout om een kloon van jezelf te laten maken als 90% van de mensen dat doet? Is het goed om géén gebruik te maken van je kloon als je deze eenmaal hebt leren kennen? Wat is  het juiste  eigenlijk? Al met al vind ik dit een interessant en spannend boek van literair niveau, wat je op een lichtvoetige manier aan het denken zet.
http://www.bol.com/nl/p/het-bradburyrapport/1001004010295975/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten