Translate

Zoeken in deze blog

zondag 3 februari 2013

Geluk in een doosje?

☼☼☼☼

hebzucht: 
sterk verlangen alles te willen hebben
 
Onlangs zag ik de film The Box uit 2009, een mix van een psychologische thriller, SF en mysterie. De film draait om een universeel thema: waar worden we nu eigenlijk gelukkig van? Is het geld? Zijn het de mensen om je heen? Is het iets anders? In deze film wordt dit thema op een originele en ook slimme manier uitgewerkt. In die zin, dat buitenaardsen ons een antwoord op deze vragen laten vinden....

De hoofdrolspelers in deze film, een stel van midden dertig, met Cameron Diaz als vrouwelijke helft van het stel, krijgen een buitengewoon aanbod met daaraan een zwart randje. Wanneer ze binnen 24 uur op een knop drukken van een doosje dat hen eerder geleverd is, zullen ze 1 miljoen dollar krijgen. Hierdoor zal echter elders een onbekende overlijden. Bezwijken ze aan hebzucht of kiezen ze voor een "moreel juiste stap"? Na een dag vol vertwijfeling beslechten ze dit dilemma en gaan ze in op het voorstel.


Vanaf dat moment is hun leven alles behalve ontspannen. Na diverse vreemde gebeurtenissen en spanningsvolle momenten blijkt dat er een enorm prijskaartjehangt aan de deal die ze hebben gesloten. Uiteindelijk komen ze voor een mensonterende keuze te staan : ofwel hun zoontje zal zijn hele leven doof en blind zijn, ofwel de man van het stel schiet zijn vrouw dood.

Deze transactie en dit vreselijke dilemma blijkt geënsceneerd te zijn door de afgezant van een buitenaards ras. Dit ras wil nagaan in hoeverre de mensheid over een positieve moraal beschikt. Mocht blijken dat we die niet hebben, dan voelen zij zich vrij onze planeet in te nemen en de mensheid te vernietigen.

In deze film wisselen treffende jaren 70-beelden zich af met meer futuristisch ogende beelden. Met name de beelden van de portal waarmee mensen naar de andere planeet worden getransporteerd, zien er goed uit. Verder zijn er goed gelukte beelden van de NASA in de jaren 70 verweven in het verhaal, als werkplek van de mannelijke hoofdrolspeler. Naast de meer alledaagse beelden ontstaat af en toe, door de mix van deze sferen, een spooky en beklemmende sfeer die goed past in het verhaal. Ook al zijn sommige scenes net iets over de top, deze film is de moeite waard.


http://collider.com
http://www.imdb.com/title/tt0362478/
http://thebox-movie.warnerbros.com/dvd/index.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten